Woordvoerder

05 Jul 2014

Nu het geweld in Irak oplaait, blikt Woordvoerder terug op het dramatische begin van de oorlog, de Amerikaanse inval van Irak. Waarom wist toen niemand wat iedereen nu voor lief neemt? 

Twaalf dagen na de val van Saddam Hoessein vertrok het eerste internationale hulptransport naar Irak. Bijna ging het mis. Woordvoerder vertelt hoe het transport uiteindelijk aankomt en een schandaal, breed uitgemeten op het wereldnieuws, uitblijft.

Door toeval ontloopt Rik Hielkema, belast met de voorlichting over het transport,  een dodelijke aanslag in Bagdad. Zijn geringe ervaring als woordvoerder wordt dagelijks op de proef gesteld.  Spoedig verliest hij zijn onschuld inzake informatievoorziening in tijden van oorlog: middenin de heksenketel van het eerste grote conflict van de 21ste eeuw spatten de grote verhalen uit elkaar. Ze zijn levensgevaarlijk. De waarheid is betrekkelijk. Iedereen heeft zijn eigen versie.

Getuigenis, reisverslag, terugblik: voor zijn nieuwste boek zette Maarten Roest  zijn eigen ervaringen in Afghanistan en Irak om in een even persoonlijk en beschouwend docu-drama.

“Met zulke auteurs kan de reisliteratuur nog een hele poos mee,” schreef De Standaard der Letteren bij het verschijnen van Nicaragua. Tegen de vulkaan over het Nicaragua van na de Sandinistische revolutie, waarmee Maarten Roest debuteerde.

VOORPUBLICATIE - lees de proloog: Een bom in Bagdad

BESTELLEN bij UITGEVERIJ ASPEKT of bij BOL.COM

vkpornodepfile.com